How it works

Zoek naar vragen

Search for questions

Browse through the different questions and look for nice rewards!

Zoek naar vragen

Submit your idea

Describe your idea/solution as short and clear as possible and tell why your solution is the best! Submitting an idea takes only 20 seconds!

Zoek naar vragen

Win nice rewards!

You can send in as many ideas/solutions as you want for a chance to win fantastic rewards! So, keep a close eye on your mailbox and this platform!

Patent en/of octrooi op ideeën. Wat is het, hoe werkt het en is mijn idee te patenteren?

Zijn de ideeën die ik op Seezers instuur/ontvang patenteerbaar?

Kort gezegd: Nee, de ideeën zijn niet concreet genoeg om ze direct te patenteren!

Om meer duidelijkheid te krijgen is het van belang te begrijpen hoe de patent- en octrooiwereld werkt. Hieronder leggen we je dat uit.

Patenten en octrooien

Patenten en octrooien; je hoort de termen vaak, maar wat is nou eigenlijk het verschil?

Met patenten en octrooien wordt precies hetzelfde bedoeld: het exclusieve eigendomsrecht op een uitvinding, een technisch product of proces. In Nederland noemen we dit exclusieve eigendomsrecht een octrooi. Internationaal wordt een octrooi een patent genoemd. Er is dus geen verschil.

Waar moet een patent of octrooi aan voldoen?

Als je een patent of octrooi aanvraagt, moet je uitvinding, product of proces voldoen aan de volgende 3 eisen:

  • Nieuwheid

    Dit houdt in dat je uitvinding vóór de datum van octrooiaanvraag nergens ter wereld openbaar is gemaakt. Ook niet door jezelf. Op Espacenet kun je gratis onderzoek doen naar openbare patenten.
  • Inventiviteit

    Het moet een vindingrijke oplossing zijn. De uitvinding mag voor een vakman niet voor de hand liggen. Denk bijvoorbeeld aan een andere bevestigingsmethode. In plaats van de buizen van een schommel aan elkaar te lassen, kunnen ze ook geschroefd worden. Voor schommels kan dit een nieuwe methode zijn. Maar voor de vakman ligt het te veel voor de hand.
  • Industriële toepasbaarheid

    Dit wil zeggen dat de uitvinding echt gemaakt moet kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld octrooi aanvragen voor een nieuw soort speelkaart waarmee je de kaarten makkelijker vasthoudt. Maar niet voor een nieuw idee voor een nieuw kaartspel.

Zijn de ideeën die ik op Seezers ontvang patenteerbaar?

Nee! Waarom niet? Dat leggen we je hieronder uit:

Onze kracht ligt in het, op een zo laagdrempelig mogelijke manier, ontvangen van vele ideeën. Wij plaatsen geen complexe vraagstukken waar onze doelgroep lang over na moet denken of een uitgebreide oplossing moet verzinnen, maar bieden ze de mogelijkheid om in 20 seconden een idee in te sturen. Hierdoor kunnen de ingestuurde ideeën wel inventief, nieuw of industrieel toepasbaar zijn, maar zijn de ideeën nog niet uitgewerkt tot een doordachte vinding. Hierdoor geven wij organisaties nieuwe inspiratie en denkrichtingen, maar óók de mogelijkheid om met de ideeën te doen wat ze willen!

Seezers slim inzetten voor je innovatie vraagstuk!

Door complexe vraagstukken op te delen in eenvoudige subvragen ontvang je per vraagstuk een enorme schat aan informatie. Het aan elkaar koppelen van deze ideeën maakt het totale idee een stuk concreter. We leggen je daar graag meer over uit op onze pagina over het formuleren van een vraagstuk

Win prijzen met jouw idee op crowdsourcing platform Seezers!

Op Seezers, the idea brewery, krijg jij de kans om creatieve ideeën te bedenken voor bedrijven in de productontwikkeling. Door middel van crowdsourcing krijgen bedrijven nieuwe, frisse, out-of-the-box productideeën. Bovendien kun jij precies aan ze vertellen wat voor product jij zou willen! Het insturen van een idee kan in slechts 20 seconden! Zo zorgen we dus samen voor meer innovatie. Dus wil jij meedenken aan producten en aan het begin van nieuwe innovaties staan? Of wil je gewoon creatief bezig zijn en kans maken op mooie prijzen? Meld je dan aan, join the crowd en start brewing!

Onze diensten

Innovatie vraagstukken plaatsen

Op kennisplatform Seezers kun je eenvoudig vraagstukken plaatsen en ontvang je frisse ideeën van mensen die iedere dag met passie en enthousiasme na willen denken over innovatievraagstukken van organisaties.

Innovatie realiseren

Moeite met de realisatie van je innovatie? Wij werken landelijk met vele organisaties en professionals waar we jou graag mee in contact brengen! Op deze pagina leggen we uit hoe we innovaties realiseren!

Innovation-as-a-service

Wil je innovation-as-a-service bij je klanten aan kunnen bieden middels een gepersonaliseerd 'seezers'-platform? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden op deze pagina over innovation-as-a-service!